Scroll Top

UFV Chapel

1
WE ARE ONE OF THE INTERNATIONAL LEADERS IN THE IMPLEMENTATION OF NON RESIDENTIAL BUILDINGS

Alsina was involved in the construction of the new chapel on the campus of the Francisco de Vitoria University, in Pozuelo de Alarcón (Madrid). This project has been carried out by Estudio Hago, with the design of the architect Emilio Delgado and the collaboration of Felipe Samarán, also an architect and both professors of the School of Architecture of the UFV.

The building has an elliptical floor plan of 26 meters long by 22 meters wide and is organized on two levels that distinguish the two most relevant uses of the project. The main use is the one developed on the 0.00 floor, which is the temple. In the lower part, in a semi-buried situation, there is a training center.

Seven concrete columns support two large domes. The large central elliptical dome, 12 meters high, rests on a large inverted concrete perimeter beam with double curvature, which in turn is supported on seven pillars already mentioned. This vault, made of laminated wood beams, faces and connects to another element with the same cupular character that serves as an apse, which reaches 15 meters and consolidates as the highest point of the building. This apse is a concrete wall also designed with double curvature.

As a curious fact, the shape and orientation of the dome and the apse allow the main altar to be illuminated naturally.

Regarding the formwork systems required on the construction site, this has been very extensive, starting with systems such as Vistaform, Alisply Wall, CL Shoring and Multiform Climbing.

The main construction challenge came when implementing the Apse wall, since it has a double elliptical curvature, which implies, on the one hand, the three-dimensional adaptation to each Alisply Panel placement, and on the other hand, generating a support surface and working area both internally and externally (check general plan and photos).

For this purpose, a global solution was sought from standard equipment. On the one hand, adjustable brackets were mounted to the Alisply 3×1 panels, which provided the support and the working platform. On the other hand, a shoring system with height reduction was designed, which was designed in an inverted form to optimize the screeding process in the different phases, and, finally, a Multiform climbing system was modulated, which adapted to the slope of the rear wall, providing a stable work surface and also the fixing of the rear panel by means of cable stays of the climbing system itself.

Between the solutions provided by Alsina, and the professionalism of the companies in charge of the assembly, as well as the structural designer, the result was very satisfactory both at a technical-economic level and at an architectural level.

Project Details
Place:
 Pozuelo de Alarcón, Madrid, Spain
Category:
Non Residential Building
Products:
Multiform Climbing, Vistaform, Alisply Walls, CL Shoring

ALSINA SYSTEMS

Multiform Climbing System
Alisply Walls
Vistaform Slabs
CL Shoring

RELATED PROJECTS

Clear Filters
BBVA Bank headquarters
BBVA Bank headquarters

A linear structure composed of three-story buildings, alleyways and irrigated gardens is laid over the entire site like a carpet that follows the topography.

Curicó Hospital
Curicó Hospital

Alsina’s Chilean delegation participated with great success in the construction of the Curicó Hospital.

Lidl Supermarket
Lidl Supermarket

Alsina Formworks collaborated in the construction of the most modern Lidl Supermarket in Spain.

Sailing Center
Sailing Center

The construction of the Center for High Performance Sailing is done by the Council of Tourism, Trade and Sport of the Junta de Andalucía.

Contact
1
need help? call us!

+34 935 753 000

Pol. Ind. Pla d’en Coll
Camí de la Font Freda, 1
08110 Montcada i Reixac (Barcelona)

    Title:

    *Required fields